Charakterystyka Odmiany Chmielu Aramis

Chmiel Aramis: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Słysząc lub czytając “Aramis” wiele osób pomyśli od razu o Trzech Muszkieterach. Drugą grupę będą stanowiły osoby, które pomyślą o motywie z Przyjaciół, gdy Joey sprzedawał perfumy 😉

 

Zapewne mało komu na myśl przyjdzie chmiel. Tak, chmiel. Odmiana chmielu Aramis to jedna z najnowszych odmian pochodzących z Francji. W Polsce praktycznie nieznana.

 

Ok, może ujmę to inaczej.

 

Znana, ale raczej wąskiemu gronu pasjonatów. Hopheadom, którzy lubują się w we wszelkich odmianach chmielu. Chmiel Aramis jest dostępny w kilku sklepach w Polsce i myślę, że warto spróbować.

 

Dlaczego? O tym za chwilę, ale mam nadzieję, że uda mi się przekonać Cię do eksperymentu 🙂 jest to odmiana wyhodowana przez Comptoir Agricole w ramach programu tworzenia nowych odmian.

 

Dużą rolę odegrało w tym przypadku zacne pochodzenie.

 

Matką odmiany chmielu Aramis jest legendarna wręcz Strisselspalt. Ojcem natomiast jest nie mniej legendarny Whitbread Golding. Rok narodzin 2002, więc w tym roku świętuje pełnoletność.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Aramis

Chmiel Aramis to chmiel o zastosowaniu uniwersalnym, chociaż częściej określa się go jako aromatyczny. Z tymże posiada całkiem sporą zawartość alfa-kwasów, więc sprawdzi się też do chmielenia na goryczkę.

 

Oraz oczywiście do chmielenia na smak, które jest coraz bardziej popularne.

 

Można powiedzieć, że goryczkowy kopniak pochodzi od ojca, natomiast aromaty odziedziczone zostały po matce. Chociaż w przypadku chmielu ciężko tak naprawdę wyrokować.

 

Niemniej jednak paleta aromatyczna odmiany chmielu Aramis jest zbliżona znacznie bardziej do Strisselspalt. Do dyspozycji masz tutaj aromaty korzenne, z tych słodkich, i ziołowe, z nutami cytrusowymi.

 

Bardzo przyjemna kombinacja.

Matką odmiany chmielu #Aramis jest legendarna wręcz Strisselspalt. Ojcem natomiast jest nie mniej legendarny Whitbread Golding. Goryczkowy kopniak pochodzi od ojca, natomiast aromaty odziedziczone zostały po matce. Naprawdę zacny #francuskiChmiel

 

Jeśli dysponujesz wyćwiczonym narządem to możesz dowąchać się także akcentów ziemistych, drzewno-trawiastych, może nieco kwiatowych i herbacianych. Naprawdę świetny chmiel.

 

Aromaty chmielu Aramis

  • Korzenne, z gatunku tych słodszych
  • Ziołowe
  • Nuty cytrusowe
  • Możliwe akcenty:
    • Ziemiste
    • Zielone
    • Kwiatowe
    • Herbaciane

 

Skład chemiczny chmielu Aramis

  • Alfa-kwasy: 7,9% – 8,3%
  • Beta-kwasy: 3,8% – 4,5%
  • Kohumulon: 20% – 25% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,2 – 1,6 mL / 100g
    • Mircen: 40%
    • Humulon: 20% – 25%

 

https://www.johnihaas.com/wp-content/uploads/2015/01/Aramis.pdf 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Aramis

Pora przejść do najważniejszej kwestii. A mianowicie jakie piwo można uwarzyć z tym muszkieterem. Czyli z francuską odmianą chmielu Aramis coby nie było wątpliwości.

 

Z uwagi na to, że jest to chmiel uniwersalny to możliwości jest całkiem sporo. Zarówno wśród piw dolnej oraz górnej fermentacji. Poczynając od poczciwych Lagerów aż na Porterach kończąc.

 

Z Pszeniczniakami oraz aromatycznymi Pale Ale pomiędzy.

 

Ja sam osobiście skłaniam się najbardziej ku India Pale Ale. Ewentualnie jej amerykańskiej wersji. Wiem również, że były przypadki użycia chmielu Aramis w American Pale Ale.

 

Może warto spróbować?

 

  • Pilsner
  • Lager
  • Pale Lager
  • Kolońskie
  • Helles
  • India Pale Ale
  • American IPA
  • American Pale Ale
  • Inne wariacje Pale Ale
  • Belgijskie Ale
  • Porter
  • Saison
  • Pszeniczne
  • Witbier
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Aramis

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email