Charakterystyka Odmiany Chmielu Apollo

Chmiel Apollo: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Zapewne wiesz, że chmiel dzieli się na goryczkowy, aromatyczny oraz dualny, niektóre zwane także uniwersalnymi. Ale czy wiesz, że istnieją także odmiany super goryczkowe?

 

Są to prawdziwe goryczkowe potwory. Nie oznacza to wcale, że ich goryczka jest szorstka czy niesmaczna. Chodzi po prostu o to, że mają naprawdę potężnego kopa.

 

Trzeba z nimi uważać, bo mają tendencje do dominowania.

 

Nawet niewielkie ilości ponad określony poziom potrafią całkowicie zagłuszyć pozostałe chmiele wykorzystane podczas warzenia. Ma to jednak swoje plusy, takiego chmielu potrzeba zwyczajnie mniej.

 

Jedną z takich odmian jest Apollo. Amerykański chmiel super goryczkowy. I to w dosłownym znaczeniu. Został wyhodowany przez Hopsteiner w 2000 roku, wypuszczony na rynek 6 lat później.

 

Prawdziwa gwiazda pod wieloma względami.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Apollo

Jak już wspomniałem odmiana chmielu Apollo to chmiel wybitnie goryczkowy. I zazwyczaj tak jest wykorzystywany, chociaż słyszałem o przypadkach chmielenia nim na aromat.

 

Podobno dostarcza wtedy delikatne nuty grejpfrutowe, cytrusowe, sosnowe oraz… konopii 😉 ale wróćmy na razie jeszcze do walorów goryczkowych. Hopsteiner oficjalnie podaje 15%-19% alfa-kwasów.

 

Są natomiast znane przypadki gdy alfa-kwasy sięgały nawet 21%!

 

A to jest ilość już niebagatelna. Sama goryczka jest czysta i wyrazista.

 

Wspomniałem też, że chmiel Apollo to gwiazda pod wieloma względami. I wcale nie pisałem tego na wyrost. Wydajność z hektara potrafi sięgać ponad 3300 kilogramów.

 

Co więcej posiada doskonałe właściwości do przechowywania zachowując nawet 90% alfa-kwasów po 6 miesiącach w temperaturze 20ºC. Kapitalny wynik.

Odmiana chmielu #Apollo to gwiazda pod wieloma względami. Zawartość #alfaKwasów potrafi sięgnąć nawet 21%, wydajność z hektara często przekracza 3300 kg, a do tego zapewnia doskonałą, czystą i wyrazistą goryczkę. Oraz mocny #chmielowyKopniak

 

Aromaty chmielu Apollo

  • Chmielowe
  • Nuty grejpfrutowe
  • Nuty cytrusowe
  • Nuty sosnowe
  • Nuty konopii

 

Skład chemiczny chmielu Apollo

  • Alfa-kwasy: 15,0% – 19,0%
  • Beta-kwasy: 5,5% – 8,0%
  • Kohumulon: 24% – 28% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,8 – 2,5 mL / 100g
    • Mircen: 30% – 55%
    • Humulon: 20% – 35%

 

https://www.hopsteiner.com/variety-data-sheets/Apollo/ 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Apollo

Jakie piwo można uwarzyć z odmianą chmielu Apollo? Chyba łatwiej by było wymienić jakiego piwa nie można 😉 nie chcę tutaj popadać w jakiś skrajny zachwyt, ale możliwości są ogromne.

 

Praktycznie każdy rodzaj piwa jaki przyjdzie Ci do głowy można śmiało uwarzyć z chmielem Apollo. Jedyny ogranicznik to nie przesadzić z ilością, bo wtedy może być średnio przyjemnie.

 

Chyba, że akurat tego wymaga dany styl piwny.

 

Poczynając od Lagerów aż na Russian Imperial Stout kończąc – Apollo będzie świetnym kompanem podczas domowego warzenia każdego piwa. Dolnej i górnej fermentacji.

 

Piwa typu Single Malt and Single Hop z Apollo mogą wyjść nieco zbyt specyficzne, nie każdemu przypadną do gustu. Lepiej pożenić go na przykład z Galaxy, zacna kombinacja.

 

  • Lager
  • Pilsner
  • Steam Beer
  • India Pale Ale
  • Double IPA
  • Imperial IPA
  • American IPA
  • West Coast IPA
  • Belgijskie IPA
  • White IPA
  • Black IPA
  • New England IPA
  • American Pale Ale
  • Amber Ale
  • Belgijskie Mocne Ale
  • Imperial Stout
  • Russian Imperial Stout
  • Robust Porter
  • Barleywine
  • Saison
  • Eksperymentalne, zwłaszcza o mocnym charakterze
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Apollo

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email