Czym Charakteryzuje się Belgijski Tripel

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Belgijskiego Tripela

Czas czytania: około 2 min

Był Quadrupel to musi być i Tripel. Belgijskie piwo Tripel jest dokładnie tym na co wskazuje jego nazwa. Piwo Potrójne. Spokojnie, nie jest to standardowe piwo pomnożone przez 3.

 

Tak na dobrą sprawę, nawet nie wiem jakie piwo w dzisiejszych czasach określić jako standardowe. IPA? Lager? Porter? Ale to może dyskusja na osobny temat.

 

Tripel to mocne pale ale.

 

A jego nazwa pochodzi od faktu, że do jego uwarzenia piwowarzy użyli trzy razy większą ilość składników niż dotychczas. Nie mam pojęcia ile to jest dokładnie i czy przepis się nie zmienił, ale robi wrażenie.

 

Belgian Tripel to piwo znane i lubiane w wielu krajach na świecie. Są ku temu powody. 

 

Czym Charakteryzuje się Belgijski Tripel

Piwo rodzaju Tripel charakteryzuje się przede wszystkim dosyć wysoką zawartością alkoholu. Zazwyczaj jest to między 7% a 10%. Jak na piwo jest to wartość imponująca.

 

Jak przystało na ale posiada złotą barwę. Charakterystyczna jest również raczej niska słodycz oraz średnia goryczka. Dla mnie osobiście trochę rozczarowujące są słabo wyczuwalne smaki i aromaty pochodzące z chmielu.

 

Zamiast tego są złożone aromaty owocowe oraz korzenne.

 

W tym nuty pomarańczy, banana, gruszki czy jabłka oraz cynamonu, pieprzu, goździka czy gałki muszkatołowej. Chmiel nie odpowiada za główne smaki i aromaty, ma dodawać akcentów.

 

Ogólnie jest to zdecydowanie bardzo ciekawa kompozycja i do tego, pomimo wysokiej zawartości alkoholu, o dobrej pijalności. To znaczy łatwo wchodzi.

 

W połączeniu z wysoką zawartością alkoholu może się to skończyć tak sobie 😉

#BelgijskiTripel to piwo bardzo intensywne, ale mimo wszystko bardzo pijalne i owocowe. Oznacza to, że pije się je bardzo lekko, co finalnie może się przełożyć na sporego kaca 😉

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Belgijskiego Tripela

Belgijski Tripel to jeden z tych styli piwnych, które nie potrzebują zbyt mocnego chmielowego aromatu. Ważniejsza jest goryczka i w tradycyjnym wydaniu najlepsze będą chmiele szlachetne.

 

Tradycyjnie mam tu na myśli Tettnanger, Hallertau czy Żatecki, a także tradycyjnie już Lubelski 😉 oprócz tego inne europejskie chmiele aromatyczne, jak Fuggle czy Styrian Golding.

 

Moim zdaniem (i tylko moim) może warto pokusić się o nieco bardziej chmielowy aromat?

 

Wiem wiem, to wbrew stylowi, ale w 1956 roku Brat Tomasz już nieco podkręcił przepis dodając więcej chmielu. Może i w domowym wydaniu zdałoby egzamin?

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Belgijskiego Tripela

 

Polecane odmiany chmielu do Belgijskiego Tripela

  • Tettnanger
  • Hallertau
  • Lubelski
  • Żatecki
  • Spalt
  • Styrian Goldings
  • Strisselspalt
  • Fuggle

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email