Do Jakiego Piwa Nadaje się Australijski Cluster

Australijski Cluster: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Jeszcze kilka, no może kilkanaście, lat temu niewiele osób wiedziało, że w Australii uprawia się chmiel. Teraz to pewnie nikogo specjalnie nie dziwi.

 

Co więcej, australijskie chmiele są na fali.

 

Faktycznie jednak chmiel w Australii uprawia się praktycznie wyłącznie w stanie Wiktoria oraz na wyspie Tasmania.

 

To właśnie te regiony znajdują się w chmielowym pasie na południowej półkuli.

 

Chmiel na świecie uprawia się między 35 a 55 równoleżnikiem i tylko te regiony się łapią.

 

Lista australijskich odmian chmielu nie jest może powalająco długa, ale za to są to naprawde ciekawe pozycje. Nie będę ich tu jednak wymieniał.

 

Wszystko w swoim czasie, obiecuję.

 

Dzisiaj chciałbym opisać odmianę, która jest często pomijana czyli Australijski Cluster. Można go spotkać jako Cluster (AUS), co sugeruje, że jest to amerykański Cluster uprawiany w Australii.

 

Jak się okazuje, nie jest to do końca prawda.

 

Australijski Cluster prawdopodobnie ma pochodzenie holenderskie, angielskie i / lub amerykańskie. Z drugiej strony pochodzenie amerykańskiego Clustera również nie jest jasne.

 

Tak czy inaczej postanowiłem, że ta odmiana zasługuje na własny artykuł, nawet jeśli jest tylko uprawiana na antypodach.

 

Dlaczego? Sam się przekonaj.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Australijski Cluster

Australijski Cluster, w przeciwieństwie do tego amerykańskiego, charakteryzuje się delikatnie wyczuwalnymi ziołowymi aromatami. Posiada za to silnie żywiczny charakter.

 

A goryczka? Średnia, dobrze zbalansowana.

 

Australijski Cluster nie posiada mocnych dodatkowych zapachów, więc nadaje się idealnie do chmielenia właśnie na goryczkę.

 

Jest to raczej typowy chmiel goryczkowy.

 

Chociaż niektóre źródła podają, że można go stosować jako chmiel dualny. Zatem zachęcam do wykorzystania tej odmiany do chmielenia na aromat. Rezultat może być bardzo ciekawy.

 

Aromaty australijskiego Clustera

  • Żywiczny
  • Nuty ziołowe
 

Skład chemiczny australijskiego Clustera

  • Alfa-kwasy: 5,5% – 8.5%
  • Beta-kwasy: 4,5% – 5,5%
  • Kohumulon: 36% – 42% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,4 – 0,8 mL / 100g
    • Mircen: 45% – 55%
    • Humulon: 15% – 18%
 

https://www.craftbrewer.com.au/cluster-aus-pellets-90gm 

 

Bardzo prawdopodobne, że australijski Cluster ma inne pochodzenie od odmiany chmielu #Cluster uprawianej w USA. Pokrewieństwo nie jest wykluczone, ale raczej na pewno nie jest to odmiana przewieziona ze Stanów i uprawiany w Australii #chmieloweCiekawostki

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Australijskim Clusterem

Do uwarzenia jakich piw można zatem wykorzystać australijskiego Clustera? Będzie on idealnie pasował do orzeźwiającego lagera czy pilsnera.

 

Nada im pożądanej goryczki i nie zakłóci całego piwa.

 

Ale nie tylko, możliwości wykorzystania tej odmiany chmielu jest więcej.

 

Może też całkiem dobrze sprawdzić się w niektórych piwach typu ale czy stout. Zwłaszcza w takich, które swoim stylem wymuszają korzenno-żywiczne aromaty, jak chociażby american stout.

 

Ale także, które zapewniają w tym zakresie większą dowolność jak India Pale Ale czy American Pale Ale. Myślę, że naprawdę warto się pobawić.

Charakterystyka Odmiany Chmielu Australijski Cluster

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej