Czym Charakteryzuje się Brown Ale

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Brown Ale

Czas czytania: około 3 min

Brown Ale to klasyka gatunku. A nawet więcej. Brown Ale to klasyka klasyków. Może nie w Polsce, styl ten nie był u nas dostępny kiedy święcił swoje największe sukcesy.

 

Ale w Anglii czy za wielką wodą w Stanach Zjednoczonych był szalenie popularny. W Wielkiej Brytanii nawet do tego stopnia, że… na Północy kraju jest inny, a na Południu inny.

 

To nie żart, Północ i Południe w inny sposób definiują jeden i ten sam styl.

 

Brown Ale warzone na Północy mają słodowo-orzechowy charakter, delikatnie owocowy z niską goryczką. Natomiast na Południu są ciemniejsze, słodsze, ale całość jest lżejsza.

 

Sam przyznasz, że to trochę szaleństwo. A przecież jest jeszcze wersja amerykańska. O niej opowiem za chwilę, ale wygląda na to, że Brown Ale potrafi zaskakiwać.

 

Gotowy? No to lecimy!

 

Czym Charakteryzuje się Brown Ale

Ok, więc szybko tylko doprecyzujmy czym charakteryzuje się Brown Ale w angielskim, tradycyjnym wydaniu. Jest to piwo przede wszystkim bardzo pijalne, co z definicji oznacza, że “łatwo się je pije”.

 

Posiada niską goryczkę oraz bardzo niskie smaki i aromaty pochodzące z chmielu.

 

Jest to piwo w znacznej mierze oparte o aromaty pochodzące z prażonego słodu, jak na przykład aromaty ciasteczkowe. Całość może być wytrawna lub słodka i wszystko pomiędzy.

 

Owocowość raczej nie występuje, ale w niektóre wersje mogą być delikatnie owocowe. Absolutnie w niczym to nie przeszkadza, a wręcz dodaje trochę nowoczesności.

 

A jak to wygląda w przypadku American Brown Ale?

 

Dokładnie tak samo, ale tym razem bez podziału na Północ i Południe 😉 amerykańska wersja Brown Ale różni się jedynie tym, że dopuszczalne są bardziej intensywne chmielowe smaki i aromaty.

#AmericanBrownAle posiada wszystkie tradycyjne cechy #BrownAle, czyli piękne aromaty pochodzące z prażonego słodu, ale jak to w amerykańskich wersjach bywa, dopuszczalne są bardziej intensywne #chmielowe smaki i aromaty

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Brown Ale

To jaki chmiel będzie najlepszy do uwarzenia Brown Ale, zależy w głównej mierze od tego o jaką wersję chodzi. W tradycyjnej angielskiej wersji lepsze będą chmiele bardziej stonowane.

 

Mam tu na myśli głównie odmiany szlachetne oraz East Kent Goldings, Fuggle czy Challenger. Może również Willamette czy Magnum do chmielenia na goryczkę.

 

W przypadku wersji amerykańskiej różnorodność jest znacznie większa.

 

Pamiętaj jednak, żeby nie zrobić z tego India Pale Ale, American IPA czy American Pale Ale. Nie o to chodzi, chociaż można dorzucić trochę nowofalowości i kraftowego sznytu 😉

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Brown Ale

 

Polecane odmiany chmielu do Brown Ale

  • East Kent Goldings
  • Fuggle
  • Phoenix
  • Magnum
  • Lubelski
  • Żatecki
  • Hallertauer Mittelfrüher
  • Hallertauer Tradition
  • Tettnanger
  • Challenger
  • Willamette
  • Cascade
  • Centennial
  • Cluster
  • Chinook
  • Columbus
  • Nugget
  • Crystal
  • Mosaic
  • Simcoe

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej