Charakterystyka Odmiany Chmielu Hallertauer Tradition

Hallertauer Tradition: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Hallertauer Tradition, zwany też German Tradition lub po prostu Tradition, to niemiecki chmiel aromatyczny. Został on oficjalnie wprowadzone na rynek w 1989 roku. W Polsce czasami jest skrótowo określany jako HT. 

 

Jest to odmiana chmielu, która jest córką Hallertauer Gold i posiada także geny Żateckiego, stworzona bezpośrednio po to by zastąpić Hallertauer Mittelfrüh, a pośrednio zastąpiła także odmianę Hersbrucker.

 

Wszystko jasne? 😀

 

Na pierwszy rzut oka może się wydawać trochę zamotane, ale tak naprawdę jest bardzo proste. W chmielarstwie nic nie jest stałe i ciągle szuka się nowych rozwiązań oraz nowych odmian.

 

Nie zawsze jest to pogoń za jeszcze bardziej wyrazistymi czy niezwykłymi aromatami. Czasami motywem przewodnim jest wyższa wydajność albo większa odporność na choroby.

 

A wyższe alfa-kwasy czy bogatsze aromaty wychodzą nieco przy okazji.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Hallertauer Tradition

Dokładnie taka historia kryje się za Hallertauer Tradition. Prawie dokładnie. W porównaniu do swoich poprzedniczek jest to odmiana odporna na choroby grzybicze.

 

Posiada również wyższą odporność na mączniaka rzekomego oraz na mączniaka prawdziwego. Co więcej, zapewnia zdecydowanie większe zbiory, nawet w trudnych latach.

 

Zawartość alfa-kwasów także jest wyższa niż w przypadku Hallertauer Mittelfrüh.

 

Jeśli chodzi o aromaty to tutaj także wszystko zagrało jak należy. Odmiana chmielu Hallertauer Tradition posiada piękny trawiasty, kwiatowy i ziołowy charakter z wyczuwalnymi nutami owocowymi.

 

Naprawdę bardzo przyjemna kombinacja szlachetności z delikatnym nowoczesnym sznytem. Czasami mogą być wyczuwalne także aromaty ziemiste i herbaciane.

 

HT wykorzystuje się głównie na aromat, ale podobno daje przyjemną goryczkę.

 

Aromaty chmielu Hallertauer Tradition

  • Kwiatowy
  • Trawiasty
  • Ziołowy
  • Nuty owocowe

 

Skład chemiczny chmielu Hallertauer Tradition

  • Alfa-kwasy: 4,0% – 7,0%
  • Beta-kwasy: 3,0% – 6,0%
  • Kohumulon: 24% – 30% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,5 – 1,0 mL / 100g
    • Mircen: 17% – 32%
    • Humulon: 35% – 50%

 

https://www.simplyhops.com/hallertau-tradition-whole-hop-5kg.html 

#HallertauerTradition jest córką Hallertauer Gold i posiada także geny Żateckiego, stworzona bezpośrednio po to by zastąpić Hallertauer Mittelfrüh. HT posiada naprawdę wspaniałe dziedzictwo i doskonale wpisuje się w definicję #chmielSzlachetny

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Hallertauer Tradition

Ze względu na swoją charakterystykę odmiana chmielu Hallertauer Tradition najlepiej sprawdzi się podczas warzenia piw dolnej fermentacji. Klasyczne Lagery i Pilsnery.

 

Ale nie tylko. Piwa takie jak Kolońskie, Helles, Dunkel, Marcowe czy różnego rodzaju piwa Pszeniczne też warto pożenić z Hallertauer Tradition. 

 

Może nawet jakieś lekkie American IPA wyszło by na tym dobrze.

 

  • Lager
  • Pilsner
  • Kolońskie
  • Helles
  • Dunkel
  • Marcowe
  • Pszeniczne
  • Witbier
  • Session American IPA
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Hallertauer Tradition

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej