Charakterystyka Odmiany Chmielu Premiant

Chmiel Premiant: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Odmiana chmielu Premiant to kolejna przedstawicielka czeskiej sceny chmielarskiej. Jest stosunkowo młoda, gdyż jej premierę datuje się na 1996 rok.

 

Nazwa tego chmielu pochodzi podobno od słowa “premium”, którym określane są także tradycyjne czeskie Lagery. Ma do nich podobną charakterystykę.

 

Jeśli chodzi o pochodzenie to jest tu trochę bałaganu.

 

Wbrew temu co można znaleźć na wielu stronach Premiant nie pochodzi od Northern Brewer. Podobnie jak większość czeskich odmian chmielu pochodzi ona od Saaza czyli chmielu Żateckiego.

 

Na tym jednak nie koniec ciekawych historii związanych z chmielem Premiant. Jest on powszechnie klasyfikowany jako chmiel aromatyczny.

 

A jednak częściej stosowany do chmielenia na goryczkę…

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Premiant

Technicznie rzecz biorąc nie ma w tym nic gorszącego. Co prawda chmiele są klasyfikowane na aromatyczne, goryczkowe i uniwersalne, ale to od piwowara zależy w jaki sposób wykorzysta konkretną odmianę.

 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby chmielić na aromat chmielami goryczkowymi. Rzecz w tym, że niekoniecznie musi to przynieść pozytywne rezultaty. A może wręcz popsuć piwo.

 

Każdy chmiel posiada jakieś walory, które chcemy wykorzystać jak najlepiej.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby chmielić na aromat chmielami goryczkowymi. Rzecz w tym, że niekoniecznie musi to przynieść pozytywne rezultaty. A może wręcz popsuć piwo. A jednak #chmielenie na goryczkę aromatyczną odmianą #Premiant przynosi świetne rezultaty.

 

I tak właśnie jest w przypadku chmielu Premiant. Jest to chmiel aromatyczny, który jest ceniony ze względu na neutralny charakter goryczki jaki nadaje piwom. 

 

Odmiana ta nie pozostawia nieprzyjemnego uczucia w ustach. Co z kolei przekłada się na dalszą chęć spożywania złocistego trunku.

 

A jeśli chodzi o profil aromatyczny? Przyjemnie chmielowy i lekko owocowy.

 

Aromaty chmielu Premiant

  • Chmielowe
  • Nuty owocowe

 

Skład chemiczny chmielu Premiant

  • Alfa-kwasy: 6,0% – 10,0%
  • Beta-kwasy: 4,5% – 8,0%
  • Kohumulon: 18% – 23% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,1 – 1,8 mL / 100g
    • Mircen: 35% – 50%
    • Humulon: 25% – 35%

 

https://www.charlesfaram.co.uk/product/premiant/ 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Premiant

Premiant jest chmielem polecanym do każdego piwa, które ma posiadać neutralną goryczkę. Taką, która nie będzie przeszkadzać w sięgnięciu po następną szklankę czy butelkę.

 

Naturalnie, na myśl od razu przychodzą Lagery i Pilsnery. Nie tylko w czeskim czy niemieckim wydaniu. Mogą być także belgijskie jeśli dasz radę znaleźć belgijskie drożdże lagerowe.

 

Czy jest to warte zachodu? Czasami fajnie jest spróbować czegoś innego 😉

 

Dodatkowo chmiel Premiant świetnie sprawdzi się do chmielenia na goryczkę wszelkiej maści piw typu ale, jak Belgijski Ale, India Pale Ale czy po prostu klasyczne, tradycyjne ale.

 

  • Niemiecki Lager
  • Czeski Lager
  • Belgijski Lager
  • Niemiecki Pilsner
  • Czeski Pilsner
  • Belgijski Pilsner
  • Klasyczny Ale
  • Pale Ale
  • India Pale Ale
  • American Pale Ale
  • Belgijskie Ale
  • Saison
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Premiant

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej