Czym Charakteryzuje się Pszeniczny Koźlak

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Weizenbock

Czas czytania: około 2 min

Zima za nami, obecnie możemy się cieszyć cieplejszymi i dłuższymi dniami. Ale to, że zima już za nami oznacza też, że przed nami kolejna. Dlatego warto mieć w zanadrzu coś na mroźne wieczory 😉

 

W tej roli idealnie odnajdzie się piwo typu Weizenbock. A po naszemu… Pszeniczny Koźlak. Koźlak jest dosyć dobrze znany w naszym kraju. Piwo mocne i intensywne.

 

O tradycyjnym Koźlaku napiszę osobny artykuł.

 

Chociaż, Wikipedia sugeruje, że do historycznego Koźlaka najbliżej właśnie temu uwarzonemu z udziałem słodu pszennego. Gdyż podobnie jak oryginał jest piwem górnej fermentacji.

 

Nie chciałbym teraz wchodzić w zawiłości historyczne tego stylu, ale sprawa jest na tyle ciekawa, że na pewno jeszcze do tego wrócę. Pozostań na łączach, nie zawiedziesz się.

 

Póki co wróćmy do Weizenbocka.

 

Co jest niezwykłego w Pszenicznym Koźlaku? Smakuje trochę jak Święta.

 

Czym Charakteryzuje się Pszeniczny Koźlak

A przynajmniej jest dobrym dodatkiem do Świąt Bożego Narodzenia właśnie. Z racji tego, że jest to piwo ciemne, mocne i określane jako rozgrzewające. Ale to nie wszystko.

 

Weizenbock jest bogaty w smaku, taki Dunkelweizen na sterydach i posiada wyczuwalną słodową słodycz. Jak to zazwyczaj bywa w niemieckich pszeniczniakach chmielowe smaki i aromaty nie występują.

 

Równie typowy jest bardzo niski poziom goryczki. 

 

Zamiast tego znajdziesz przyjemny bananowy oraz waniliowy smak i aromat. A w niektórych wersjach wyczuwalne są także śliwki i rodzynki. Iście Świąteczna kombinacja.

 

Ogólnie jest to dobrze zbalansowane i bardzo przyjemne piwo do picia w okresie zimowym. Świetnie sprawdzi się jako towarzysz deserów lub… dodatek do jego stworzenia.

#PszenicznyKoźlak świetnie sprawdzi się jako towarzysz deserów lub… dodatek do jego stworzenia. Pod tym linkiem znajdziesz przepis na deser z wykorzystaniem #Weizenbock 🙂 https://www.weihenstephaner.de/en/our-beers/vitus/#Genuss

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Weizenbocka

Do uwarzenia Pszenicznego Koźlaka najlepiej sprawdzą się chmiele szlachetne. Jak się pewnie domyślasz chodzi tu o Hallertauer, Tettnanger, Spalt i Żatecki. 

 

Tradycyjnie dorzucę tu nasz polski chmiel Lubelski. Trzeba promować to co mamy dobre 🙂 ale tak naprawdę to praktycznie każdy chmiel będzie dobry. Nie można tylko przesadzić z ilością.

 

Pamiętaj, że chmiel w przypadku tego piwa jest naprawdę drugoplanowy.

 

Polecane odmiany chmielu do Pszenicznego Koźlaka

  • Lubelski
  • Żatecki
  • Hallertauer Mittelfrüher
  • Hallertauer Tradition
  • Tettnanger
  • Spalt
  • Spalter Select
  • Styrian Goldings
  • Hersbrucker
  • Magnum
  • Willamette
  • Citra
  • Perle
  • Mosaic
  • Chinook
Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Weizenbocka

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej